Födelsedagstårta x2

Nu är mitt födelsedagsfirande slut. Igår kom släkten så då fikade vi. Jag gjorde Roy Fares espressocake och den vart SÅÅÅ god. Recept kommer här!

Tårtbotten:

  • 330 g vetemjöl (5 1/2 dl)

  • 510 g strösocker (5 1/2 dl)

  • 120 g kakao (3 dl)

  • 15 g bikarbonat (1 msk)

  • 7 g bakpulver (1 1/2 tsk)

  • 10 g salt (1 1/2 tsk)

  • 10 g vaniljsocker (1 msk)

  • 165 g ägg (3, rumsvarma)

  • 350 g rumsvarm mjölk (3 ó dl)

  • 180 g vegetabilisk olja (2 dl)

  • 350 g hett bryggkaffe (3 1/2 dl)

    Sätt ugnen på 155 grader, varmluftsfunktion. Smöra och mjöla kanterna på 4 bakformar, 21–22 cm i diameter. Täck bottnarna med bakplåtspapper. Sikta ner alla torra ingredienser i en bunke.

    Vispa ihop ägg, mjölk och olja lite lätt i en annan bunke. Blanda ner de torra ingredienserna i äggblandningen och rör ihop till en jämn smet. Tillsätt kaffet och blanda väl.

    Fördela smeten i formarna och grädda mitt i ugnen i cirka 40 minuter. Känn med en sticka att bottnarna är genomgräddade. Låt bottnarna svalna helt och ta sedan ut dem ur formarna.

    Kaffesmörkräm

    • 200 g mörk choklad, 70 %

    • 400 g rumsvarmt osaltat smör

    • 8 g vaniljsocker (2 1/2 tsk)

    • 150 g äggvitor (4)

    • 220 g strösocker (2 1/2 dl)

    • 1 nypa salt

    • 75 g ljummen espresso (3/4 dl)

       

      Hacka chokladen och smält den försiktigt i ett vattenbad eller i mikron. Låt svalna till ljummen temperatur. Vispa smör och vaniljsocker fluffigt i en bunke.

      Vispa äggvitor, socker och salt för hand i ett vattenbad tills sockret har lösts upp. Ta bort från värmen och fortsätt att vispa, nu med elvisp, tills marängen är kall.

      Vispa ner smöret och chokladen i omgångar. Tillsätt hälften av kaffet och blanda noga. Smaka av och tillsätt eventuellt mer kaffe för en starkare smak.

      Marshmallowfyllning

      • 250 g rumsvarmt osaltat smör

      • 120 g florsocker (2 dl)

      • 3 g vaniljsocker (1 tsk)

      • ca 210 g marshmallow fluff

        Vispa smör, florsocker och vaniljsocker fluffigt i en bunke. Tillsätt marshmallow fluff och vispa ihop till en slät fyllning.

        Bred ut hälften av marshmallowfyllningen jämnt över en tårtbotten. Lägg på nästa botten och bred på ett jämnt lager smörkräm. Lägg på den tredje bottnen och bred ut resten av marshmallowfyllningen.

        Lägg på sista bottnen, täck tårtan med smörkräm och garnera med Valfria tillbehör! :) Låt stå i kylen i minst 3 timmar, och i rumstemperatur i 30 minuter före servering.


        Jag garnerade sedan med chokladhjärtan, choklad"kvistar" och minimarshmallows! :)





        Idag är det även Tinas födelsedag så då gjorde jag en biskvibotten igår och så gjorde hon en kolakräm idag och så har hon garnerat med grädde med svart hushållsfärg, strössel och och chokladhjärtan! :)