Chokladfudgetårta

I lördags hade vi lite folk hemma så då gjorde jag denna tårta, alltså den var sååå god. Jag serverade med vaniljglass och hallon. Allting smälte så bra ihop! Tänkte slänga in en ansökan till hela sverige bakar idag men då såg jag att det var försent så det får väl bli nästa år istället! :)

Här kommer receptet!

150 gram smör
2 st ägg
2.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk kaffe, kallt
1.5 dl vetemjöl
0.5 dl kakao
1 tsk bakpulver

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret och låt det svalna.
3. Vispa ihop ägg, socker och vaniljsocker. Tillsätt kaffet.
4. Sikta i mjöl, kakao och bakpulver. Rör i det smälta smöret.
5. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt kakan svalna i formen.
 
Fudgesmeten:

1.5 dl vispgrädde
1.5 dl strösocker
2 msk ljus sirap
100 gram mörk choklad, (gärna 70 proc kakaohalt
75 gram smör, rumstempererat

1. Blanda grädde, socker, sirap och choklad i en kastrull. Låt koka under omrörning några minuter till en tjock och blank smet.
2. Ta kastrullen från plattan och rör i smöret. Häll smeten på chokladbotten och låt kakan kallna. Ca 3 timmar i ett svalt rum.