Bullbakande
Recept:
150g smör
1pkt jäst för söta degar
5dl mjölk
1msk stötta kardemummakärnor
1dl socker
Ca 1liter vetemjöl
Smält smöret och tillsätt mjölken. Vätskan ska vara fingervarm ca 37grader. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt lite vätska. Blanda ut jästen med vätskan och tillsätt sedan kardemumman och sockret. Tillsätt sedan mjölet lite i taget och arbeta degen i minst 5 minuter. Låt sedan jäsa under bakduk i 30minuter.
Ta upp degen och knåda den lite och kavla sedan ut den som en rektangel. Ca 40x30cm. Bred på rumsvarmt smör på hela rektangeln och ha på massvis med kanel. Ha sedan på socker och jag har även på vaniljsocker, mest för smakens skull. Om du ska göra snäckor så rullar du ihop rektangeln och skär ca 1cm tjocka skivor och lägg i bullformar.
Om du ska göra snäckor så gör du också en rektangel och brer på smör men ha bara på kanel och socker på nedre delen av rektangeln. Vik sedan ihop rektangeln på mitten och skär strimlor och så snurrar du dom som snurror! Lägg sedan i bullformar. Låt jäsa i 40min under bakduk.
Sätt ugnen på 250grader. När bullarna är färdigjästa så vispar du upp ett ägg och penslar bullarna och har sedan på pärlsocker. sedan in i ugnen i ca 5 min tills dom är gyllenbruna! Låt sedan svalna på ett galler.
